top of page

קוקו! איפה אמא?

  • תמונת הסופר/ת: alin
    alin
  • 11 במאי 2020
  • זמן קריאה 3 דקות
אני מאמינה שאחד מהדברים הטובים ביותר שהורים יכולים לעשות הוא להשיג הבנה מעמיקה יותר על הדרך בה רוכשים ילדיו ידע על העולם.

עם הבנה שכזו יוכלו לפתח כבוד לפעוט ולמהלכיו, יוכלו להתענג מהתבוננות ומתן תשומת לב למעשיהם של ילדיהם. וחשוב מכל - יוכלו להבין יותר את התנהגותו.



בתור התחלה הייתי רוצה להציג בפניכם את המושג שמקרא- קביעות האובייקט. קביעות אובייקט מתייחסת להבנה שאובייקטים ממשיכים להתקיים גם כשהם אינם בטווח הראיה. כשאנו מתבוננים בחפצים ואנשים אנו יודעים שיש להם קיום מתמשך גם מעבר לתפיסתנו. הבנה זו היא מרכזית בהבנת העולם של אדם בוגר, וקשורה להבנה שאנו עצמנו מובחנים מאנשים אחרים ומחפצים. הפסיכולוג פיאז'ה, שחקר את מושג האובייקט אצל תינוקות וילדים, טען שלתינוקות צעירים אין מושג מתמשך של קיום האובייקט, שמתפתחת מאוחר יותר.


במשך השנתיים הראשונות לחייו, רוכש התינוק ידע על עולמו ע"י פעולותיו שלו ולא ע"י הוראת הוריו. הוא עושה זאת באמצעות חקירה, כמדען חוקר במסע תגליות בעולם.

אך כיצד משחקי קוקו מסיעים לתינוק לחקור את העולם ?


על פי פיאז'ה 'משחקי קוקו' מסייעים לתינוק לפתח יכולת קוגניטיבית להבנה שהאובייקט (חפץ, אדם, או בעל חיים) ממשיכים להתקיים גם כשהם אינם בטווח הראיה שלו. פיאז'ה טען כי תפיסת קיום האובייקט מתפתחת באופן הדרגתי:


עד גיל 4 חודשים תינוק עוקב במבטו אחר אובייקטים, ואף מושיט לעברם יד אם הם קרובים דיים. אם האובייקט מוסתר בחלקו, או נעלם לרגע, התינוק יאבד עניין בו.

מכיוון שהתינוק מתחיל לעקוב עם עיניו אחר תנועות וחפצים לכן נשחק עם כפות הידיים שלנו, נתקרב לתינוק ונסתיר את העיניים שלנו תוך שימוש במילים: איפה אמא? נסתיר למספר שניות ונגלה את העיניים שלנו עם חיוך. אפשר להשתמש גם במטפחת או בחיתול טטרא להעביר על פני התינוק ולדבר איתו.


בין 4 ל 8 חודשים, התינוק יתעניין גם באובייקט מוסתר חלקית, אך אם מכסים את האובייקט כולו העניין יחדל, והתינוק יחפש עניין אחר.

בשלב זה נמשיך עם משחקי ה''קוקו'' ששיחקנו עד כה ונוסיף:

1. הסתרת העיניים של התינוק עם כפות הידיים שלנו.

2. נכסה את העיניים שלנו עם כפות הידיים ונחכה שהתינוק יסיר אותן או ינסה (בגילאי 4-6 חוד') בעצמו.

3. נשחק ''קוקו'' עם כפות הרגליים של התינוק - נסתיר את העיניים שלנו ונחכה מספר שניות לתגובה.


בשלב הסנסומוטורי הרביעי מגיל 8 חודשים עד שנה התינוק כבר מחפש אחר אובייקטים מוסתרים. שלב זה מאופיין בתיאום של התנהגויות לכיוון מטרה, אם נכסה צעצוע בשמיכה התינוק יזיז אותה על מנת למצוא את הצעצוע. אך הבנת קביעות האובייקט כנראה עדיין לא שלמה, משום שהתינוק ימשיך לחפש צעצוע במקום בו הוא רגיל למצוא אותו, גם אם יראה אותנו מחביאים אותו הפעם במקום אחר. הטעות הזו מתוקנת בשלב הבא.

בשלב זה נמשיך עם אותם המשחקים ששיחקנו עד כה ונוסיף:

1. נתחבא מאחורי שמיכה או חיתול טטרא וניתן לתינוק לגלות אותנו תוך דיבור.

2. נראה לתינוק צעצוע שהוא אוהב ונכסה אותו בשמיכה - התינוק יזיז את השמיכה ויגלה את הצעצוע.


בין גיל שנה לשנה וחצי הפעוט יעדיף לחפש את האובייקט במקום בו ראה אותו לאחרונה, אך עדיין אין הבנה של מה שיכול לקרות לאובייקט כשהוא מחוץ לטווח הראייה. אם פעוט בגילאים אלה יראה אותנו מחביאים כדור מאחורי הספה הוא יחפש את הכדור במקום בו הוא ראה אותנו מניחים אותו, אך אם הוא לא יהיה שם התינוק יפסיק לחפש, ולעיתים קרובות יגיב בכעס או אכזבה.


עד גיל שנתיים, במהלך השלב הסנסומוטורי השישי והאחרון, הילד רוכש הבנה מלאה של קביעות האובייקט. הוא יכול לדמיין תנועה של אובייקט גם כשהוא נסתר מעיניו, ולהרחיב את החיפוש אחר האובייקט שנעלם.

בשלב זה נוכל לשחק גם:

1. נתחבא מאחורי קיר/נלך לחדר אחר ונשאל "איפה אני?" עד שימצא אותנו.

2. נחביא צעצוע שהוא אוהב ונחפש יחד את הצעצוע.



נסו וספרו איך הבייבי שלכם מגיב.

מוזמנות להיכנס לקבוצה שלנו - ״אמהות מתייעצות״להתייעץ, לשמוע עוד ולהיות חלק מהקהילה שלנו.


מכל הלב, אלין ונטורה






 
 
 

Comments


הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו

  • Facebook

© 2023 by Lemon Squeezy. Proudly created with Wix.com

bottom of page