המדריך להתחלת טעימות
- alin
- 1 באפר׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 24 באפר׳ 2020
מתי מתחילים, אילו מאכלים מומלצים, איך יודעים שיש לילד אלרגיה ומהן הכמויות הנכונות? רגע לפני שאתם חושפים את ילדיכם למזון מוצק - כל מה שצריך לדעת.

מתי מתחילים? כמה תנאים לפני שמתחילים:
התינוק מעל גיל חצי שנה? המערך החיידקי במערכת העיכול בשל להתמודד עם מזון שאינו חלב אם.עד לפני כמה שנים ההמלצות של משרד הבריאות למעבר למוצקים (התחלת טעימות) היתה בגיל 4 חודשים, היום המחקרים וההמלצות של ארגון הבריאות העולמי מדברים על כך שמעבר למוצקים מוקדם מידי פוגע במאזן החיידקי הטבעי במערכת העיכול ולא מומלץ. ולכן לא מומלץ להתחיל בטעימות לפני גיל חצי שנה.
התינוק מתעניין באוכל ומסתכל במבט מתלהב כשאתם אוכלים מולו?
התינוק מסוגל להרים את ראשו בצורה יציבה? שרירי הבטן ומערכת העיכול מושפעים גם מהיציבה שלנו, כאשר תינוק לא מצליח להרים את ראשו השרירים אינם חזקים מספקים ישנה סכנה שיחנק או שלא יצילח לבלוע את המזון בצורה נכונה.
התינוק מסוגל להכניס דברים בעצמו לפה? אם את נותנת לתינוקך חפץ ביד הדבר הראשון שהוא עושה זה מכניס אותו לפה, זה סימן נהדר שהוא מוכן.
עם מה מתחילים ? מטרתן של הטעימות בשלב הראשון היא לייצר עבור התינוק גירוי ולמידה לכל החושים ולהיחשף למגוון אלרגניים ואפשרויות במזון. דרך הבישול הטובה ביותר ששומרת על הערכים הטובים ביותר של המזון היא אידוי, סיר עם מים שמעליו ישנו סיר עם חורים והאדים של המים מבשלים את הירק. כל טעימה תהיה לשלושה ימים בהם הילד יחשף לירק אחד חדש לבחירתכם. לדוגמא בשלושת הימים הראשונים גזר, ובהמשך שלושה ימים על קישוא וגזר. לאחר כשבוע וחצי אתם עשויים להגיש כבר מרק המגוון ב 3-4 סןגי ירקות.
ההתנסות במזון למשך שלושה ימים מאפשרת לבחון את התגובה של התינוק, ולעקוב אחרי הופעת תסמינים כמו פריחה, עצירות או כל תופעה שלא היתה קודם. במידה וזה קורה נמנע מאותו ירק בשלב זה, כדי להפחית את הרגישות.
מה עם פירות?
יש איזה צ׳יזבט שמסתובב על כך שאם ניתן פירות בשלב הטעימות, התינוק יעדיף מתוק על פי אוכל רגיל. מחשבה מיותרת.
תגוונו, תנו לתינוק לאכול אוכל במגוון טעמים: מתוק, חמוץ, מלוח (לא עם מלח) ובמגוון מרקמים: חלק, גרגרי, שמנוני.
בכל זאת מומלץ להתחיל עם ירקות כי ירקות מאודים וקלופים קלים יותר לעיכול לעומת פירות וטעמם הניטרלי יענה בצורה טובה יותר לרוב, אם יוצג בתחילת הטעימות ולא בהמשכן.
איך מתחילים ?
מכינים מחית של האוכל ולוקחים שתי כפיות, אחת בשבילכם ואחת בשבילו. בכל כפית שימי מעט מהאוכל ותנו לו לנסות לאכול לבד. ההתנסות מפתחת קישורים מוטורים של אחיזה, הכנסת הכפית לפה, פתיחה וסגירה של השפתיים ושימוש בשרירים הנדרשים לאכילה וגם מייצרת תחושת עצמאות ומסוגלות.
מכינים את הארוחה קולפים ירק למשל – גזר , פורסים לפרוסות בינוניות ומניחים על רשת אידוי. (ממלאים בסיר מים רותחים בגובה של כ-2 ס\"מ עד לגובה של רשת האידוי, מניחים את הרשת בתוך הסיר ועליה מניחים את פרוסות הירק המאודה. מכסים את הסיר ומאדים כ-10 דקות עד אשר הירק רק ומוכן למעיכה). בעזרת בלנדר מוט/טוחן קטן /מזלג, טוחנים את הירק למירקם מחיתי חלק.
מתי אוכלים? הזמן הטוב ביותר הוא הזמן שבו התינוק לא עייף מידי אך גם לא רעב מידי. תזמון טעימות לאחר שינה ובהפרש של כשעתיים מהארוחה הקודמת יכול לסייע בהיענות מצידו.
אם התחלתם טעימות לפני גיל 6 חודשים ודאו כי התינוק לא מקבל יותר מ 2-4 כפיות ביממה, ומספיקה התנסות אחת ביום.
אם התחלתם בגיל 6 חודשים, הכמות הנצרכת על ידי התינוק יכולה להיות מעט גדולה יותר, אך גם כאן, שימו לב שמערכת העיכול של התינוק צריכה להסתגל למירקם, ולהרכב החדש ולכן עשו זאת בהדרגה! על מנת להימנע מחווית עצירות או גזים.
מה לא לעשות ?
אל תכריחו אותו לאכול אם הוא מסרב. היו קשובים לתנועות ולמחוות שלו כאשר הוא אוכל. אם הוא לא רוצה יותר, הפסיקו. הכל בסדר.
ישנן מזונות שנחשדים כמזונות אלרגניים יותר, בשלבים הראשונים המנעו מהם, לאט לאט עם החשיפה לעוד ועוד מזונות תחשפו גם למזונות הללו (פירות טרופיים, מוצרי חלב).
למנוע ממנו התנסויות. גם אם אתם שונאאאאאאים קישוא זה לא אומר שזה נכון גם לגבי התינוק, תנו לו לנסות! תני לו להחליט מה טעים לו ומה לא. אל תעשו קולות של גועל או רתיעה מהאוכל ותתנו לו לבחון את העולם בעצמו.
קבלו את הלכלוך באהבה. אין צורך להתעצבן, זה חלק מהלמידה. הנסיונות הראשונים יכולים להעשות על ידי אצבעו הקטנה של המאכיל , האצבע מעבירה מגע נעים יותר בהשוואה לכפית ועשויה לעורר פחות את רפלקס ההקאה.
תינוק שנהנה מאוכל הוא פעוט שאוכל בהנאה ומבוגר שמכיר את הטוב שבאוכל, התשתית לתזונה נכונה מתחיל בטעימות הראשונות. שלב הטעימות הוא תחילתו של תהליך – מהיום והלאה התינוק שלכם יאכל. השקיעו בתקשורת סביב האכילה, הקפידו על אכילה משותפת וצרו חוויה חיובית סביב האוכל.
Comments